آموزش نصب و راه اندازی سرور VOIP قسمت اول

شبکه های رایانه ای خصوصاً اینترنت به سرعت در حال گسترش می باشند. ارتباطی که سالها پیش جهت انتقال متن توسط سازمان های نظامی ایجاد گردید. امروزه از این شبکه گسترده جهت مصارف بسیار متنوع استفاده می گردد. پس از صفحات وب نوبت به انتقال صوت و تصویر بر روی این بستر رسید. تکنولوژی VoIP این امر را استاندارد ساخت و در پی آن حجمهی نیازها آغاز گردید به دنبال آن نرم افزارها و سخت افزارها مرتبط شروع به تولید و گسترش نمودند تا امروز شاهد فراوانی آنها می باشیم. انتقال صوت کاربرد فراوانی دارد از جمله آموزش از راه دور، سامانه های Paging و … یکی از نمونه های بارز کاربرد انتقال صوت جهت تماس تلفنی می باشد که با استفاده از تکنولوژی VoIP بر روی بستر شبکه صورت می پذیرد. پروتکل های مختلفی جهت انجام این امر معرفی گردیدند که معروف ترین آن ها H.323 ،SIP و MGCP می باشند. در ادامه قصد راهنمایی جهت راه اندازی یک سیستم تلفنی را داریم.

معرفی سیستم 

مرکز اصلی یا سرور مورد استفاده از هسته نرم افزار Asterisk استفاده می نماید که قابلیت پشتیبانی از پروتکل SIP را نیز دارا می باشد. نرم افزار استریسک توسط شرکت Digium در سال ۱۹۹۹ ارائه شد و از آن به بعد تحت لایسنس GPL به صورت Open source گسترش یافت. این نرم افزار از محبوب ترین نرم افزارهای مرکز تلفنی می باشد و بر روی سیستم عامل لینوکس قابل نصب می باشد. کاربرد فراوان و امکانات متعدد سبب شد که متخصصین این نرم افزار را به همراه بسته های مختلف و سیستم عامل در قالب یک مجموعه در آورده تا راه انداز سیستم نیاز به آشنایی و درگیری با نصب و پیکربندی سیستم عامل و نرم افزارهای مربوطه نگردد. از نمونه های این مجموعه ها می توان به Trixbox ،Elastix ،Asterisk Now و … اشاره نمود. با استفاده از این نرم افزارها شما در عرض چند دقیقه یک مرکز تلفن سانترال تحت شبکه کاملاً رایگان خواهید داشت. با این سیستم واسط کاربران از نوع خاصی خواهند بود تلفن هایی که تحت شبکه کار می کنند و به IP Phone معروفند. این تلفن ها دارای یک درگاه شبکه برای ارتباط با مرکز می باشند و ظاهر آن کاملاً شبیه تلفن معمولی می باشد. البته جایگزین های دیگری مانند نرم افزارها که به Soft Phone معروفند یا مبدل ها که به ATA معروفند نیز موجود می باشند که بسته به شرایط از آنها استفاده می گردد.

امکانات مورد نیاز 

مجموعه ی مورد استفاده جهت مرکز تلفن مجموعه ی Elastix می باشد که دارای امکانات خوب تلفنی می باشد. برای تست نیز از یک Soft Phone استفاده می نماییم. به طور نمونه در ادامه از موارد زیر استفاده گردیده

 یک رایانه معمولی با معماری x86 که نیاز به سخت افزار چندان قوی ندارد ما از یک Virtual Machine با یک پردازنده و رم ۵۱۲ مگگابایت و ۸ گیگ هارد استفاده می نماییم. یک واسط شبکه هم اضافه نموده ایم تا با سیستم در ارتباط باشیم.

 یک نرم افزار تلفنی که پروتکل SIP را پشتیبانی نماید که ما برای نمونه از نرم افزار رایگان X‐lite استفاده می نماییم.

 مجموعهی Elastix که آن را می توانید از وب سایت رسمی این شرکت دانلود نمایید. نسخه مورد استفاده در نمونه ۲٫۰٫۲ می باشد.

 امکانات جانبی متداول همچون مرورگر وب و …

 

2014-05-28_02-23-32

پس از بوت شدن سیستم زبان سیستم و زبان صفحه کلید خود را انتخاب نمایید

2014-05-28_02-26-10

در مرحله ی بعد سیستم آماده نصب سیستم عامل می گردد. سیستم عامل مورد استفاده در مجموعه ی Elastix توزیع CentOS می باشد. در صورتی که هارد دیسک شما قبلاً پارتیشن بندی نشده باشد پیام اخطاری نمایان می گردد و از شما جهت پارتیشن بندی و پیکربندی هارد دیسک مجوز می خواهد در صورتی که اطلاعات مورد نیازی بر روی هارد دیسک ندارید گزینه ی تایید را انتخاب نمایید با انتخاب این گزینه تمام اطلاعات هارد دیسک پاک خواهد شد.

2014-05-28_02-30-19

درقسمتبعداطلاعاتمربوطبهپارتیشنبندیظاهرمیگردد.توصیهمیشودبااستفادهازکلیدهایجهتیگزینهی Remove all partitions را انتخاب نمایید و با کلید Tab بر روی کلید Ok حرکت نمایید. توجه داشته باشید در صورتی که بیش از یک هارد دیسک دارید هارد دیسک مورد نظر را نیز انتخاب نمایید.

2014-05-28_02-32-28

پس از تایید مرحله ی قبل پیامی جهت اخطار مجدد در خصوص پارتیشن بندی هارد دیسک و از بین رفتن اطلاعات آن ظاهر می گردد. در صورتی که اطلاعات مورد نیازی بر روی هارد دیسک ندارید گزینه ی Yes را انتخاب نمایید. پس از آن در صورتی که با پارتیشن بندی لینوکس آشنایی دارید و می خواهید طبق الگوی خودتان هارد سیستم را پارتیشن بندی نمایید در پنجره ی ReviewPartition LayoutکلیدYesراانتخابنماییددرغیراینصورتکلیدNoراانتخابکنید.مانیزدرنمونهگزینهی No را انتخاب می نماییم تا هارد دیسک سیستم طبق الگوی پیش فرض پیکربندی گردد.

2014-05-28_02-34-23

اگر کارت شبکه سیستم به درستی شناسایی شده باشد پیامی نمایش داده می شود که آیا می خواید کارت شبکه را هم اکنون پیکربندی نمایید یا خیر. برای سهولت کار ما گزینه ی Yes را انتخاب می نماییم. در منوی بعد با استفاده از کلید Tab و Space گزینه های Activate on boot و Enable IPv4 Support را تیک بزنید و کلید Ok را بفشارید.

2014-05-28_02-36-08

در پنجره ی بعدی تنظیمات مربوط به IP صورت می پذیرد. آن را با توجه به مشخصات شبکه ی خود انجام دهد. ما در نمونه حالت Manual address configuration را انتخاب نمودیم و به طور دستی آدرس ۱۹۲٫۱۶۸٫۵۶٫۱۰۰/۲۴ را به سیستم اختصاص داده ایم.

پنجره ی بعدی شامل تنظیمات اختیاری شبکه می باشد آن را نیز طبق مشخصات شبکه خود پیکربندی نمایدد.

در مرحله بعد یک نام برای سیستم خود انتخاب نمایید.

2014-05-28_02-41-48

 

در قسمت بعد تنظیمات مربوط به ساعت سیستم شامل Time zone می باشد آن را در موقعت خود تنظیم نمایید تا ساعت و تاریخ مورد استفاده به درستی تنظیم گردد.

در سیستم های لینوکسی یک کاربر با نام root همانند administrator در ویندوز وجود دارد که کاربر اصلی شناخته می شود در این مرحله از شما خواسته می شود رمز مناسبی برای این کاربر انتخاب نمایید. توجه داشته باشید این تنها کاربر تعریف شده در سیستم می باشد لذا در انتخاب رمز مناسب و حفظ آن دقت نمایید.

پس از این مرحله تقریباً سولات نصب به پایان می رسد و سیستم طی یک پروسه شورع به فرمت هارد دیسک و نصب پکیج های مختلف می نماید. زمان طی شدن این مرحله بستگی شدیدی به حجم هارد دیسک، سرعت سیستم و پارامترهای دیگر دارد.

در پایان سیستم Restart می شود. توجه داشته باشید پس از اتمام مراحل نصب و شرع مجدد سیستم BIOS سیستم را به گونه ای تنظیم نمایید که از هارد دیسک بوت شود و ترجیحاً CD ایلستیکس را از آن خارج نمایید.

2014-05-28_02-45-31

پس از شروع سیستم برای اولین بار تنظیمات خاصی نیاز به صورت پذیرفتن می باشند.

اولن پنجره ی تنظیمات پس از نصب رمز پایگاه داده MySQL می باشد. به طور معمول شما با این پایگاه داده ارتباط نخواهید داشت تنها جهت امنیت بیشتر شما می توانید این رمز را متفاوت از سایر رمزهای سیستم همچون رمز root انتخاب نمایید و در پنجره ی بعد با وارد نمودن مجدد آن را تایید نمایید

2014-05-28_02-47-23

پس از آن نوبت به انتخاب رمز برای واسط وب سیستم می باشد واسطی که تمام تنظیمات از طریق آن صورت می پذیرد. آن را نیز وارد و تایید نمایید.

2014-05-28_02-49-10

 

پس از طی مراحل بالا سیستم تلفنی شما تکمیل و آماده استفاده می باشد و صفحه ای جهت ورود به سیستم نمایش داده می شود که عملاً در حالت عادی به آن نیاز نیست و تمام تنظیمات از طریق واسط وب صورت می پذیرد.

پایان قسمت اول

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *